pelletkachel

Een pelletkachel is een kachel die brand op gedoseerde staafjes hout genaamd pellets. Met dit systeem is het mogelijk om op hout te stoken met een zeer lage uitstoot.

Pelletkachel werking

De Pelletkachel kent twee systemen namelijk pellets die van boven af in de brander worden geworpen en de tweede namelijk de pellets die vanuit de bodem omhoog worden gedrukt ook wel bodemvoeder genoemt.
Bij de pellet kachel welke de pellets in de brander gooit wordt eerst de brander bak gevuld met pellets, als dit gebeurt is zal een ontsteekpen warm worden en de pellets van onderen af aansteken.
Op het moment dat deze pellets zijn aangestoken dan zal de rookgasmotor harder gaan draaien en de verbranding intenser maken.
Als dit proces is voltooid dan volgen er meer pellets en een grotere verbranding plaats waardoor de warmtewisselaar op warmt en de convectie motor lucht gaat blazen door deze wisselaar heen. Hierdoor krijgt u uw warmte.

nieuwe pelletkachel systeem

Het tweede systeem is de pellets vanaf de bodem naar boven drukken een bodemvoeder dus, met dit systeem komen de pellets zoals de naam het al zegt van onderen af naar boven gedrukt. De pellets worden dan ook niet vanaf de onderkant aangestoken maar op de zwitserse methode van bovenaf zodat het brand proces schoner begint. Ook hier gaat de rookgasmotor harder draaien echter zal deze niet zoals bij de andere variant een smits vuur geven maar echt een rustig houtvuur. pellets verbranden en asresten worden automatisch over de rand gedrukt door de komst van verse pellets.
Dit systeem herhaalt zich en hierdoor kan de pelletkachel zichzelf reinigen zonder het gebruik te maken van een reiniging systeem.
De convectie ventilator begint te draaien en warmte zal de kamer in komen.

pelletkachel subsidie

Sinds 2017 wordt er subsidie vergeven op de pelletkachel, deze subsidie moet ervoor zorgen dat mensen sneller overgaan van co na een co neutraal systeem wat de pelletkachel dan ook is. De subsidie is dan ook niet met alles gelijk er zijn namelijk 3 varianten. Convectie pelletkachels krijgen een subsidie van €500,- pelletkachels met cv mogen van een subsidie van €1400,- genieten en de pelletketel zelfs vanaf €2500, al onze pelletkachels zijn dan ook gekeurd voor deze subsidie.

Pelletkachel afvoer

Wat ook erg belangrijk is, het rookkanaal of ook wel de pelletkachel afvoer genoemd. deze afvoer moet juist zijn geïnstalleerd en moet voldoen aan de regelgeving zoals het bouwbesluit. in deze regelgeving staat dan ook dat een hout gestookt toestel ten alle tijden in de vrije zone moet uitmonden, ze mag dus niet door de gevel en daar stoppen maar moet echt naar het dak toe. helaas worden er nog wel eens op deze manieren pelletkachels aangeboden maar u bent nergens zeker van zoals uw verzekering die dit niet goedgekeurd en de brandweer die u een stookverbod op kan leggen.
Zorg er dus voor dat uw pelletkachel voldoet aan de juiste afvoer met de juiste regelgeving.

pelletkachel

Pelletkachel kopen

Wanneer u een pellet kachel wil gaan kopen is het goed om te kijken naar de mogelijkheden zoals de techniek maar ook de modellen. Wij bieden u een groot aanbod van verschillende modellen zoals de driezijdige pelletkachel van Dielle een ronde of zelfs een smalle pellet kachel van slechts 30cm diep.


Print Friendly, PDF & Email