Wat is een pelletkachel?

Wat is een pelletkachel, dit systeem is een automatisch gestuurde kachel welke gebruik maakt van geperste brokjes hout genaamd houtpellets.
De pelletkachel bestaat uit twee soorten systemen of technieken welke worden toegepast in deze kachels.

 

Pelletkachel Systeem nummer één

 

De pelletkachel werkt met een branderbakje waar pellets invallen, dit is een mooi systeem maar wel wat verouderd tegenover het nieuwe systeem.
Je gooit namelijk met dit systeem koude brandstof op het vuur waardoor je meer uitstoot krijgt dan wanneer je het langzaam opwarmt en in de stookkamer drukt.
Ook is het vuur van dit systeem welliswaar rendementsvol maar moet hij ook zelfstandig de asresten uit de branderbak laten vliegen wat ervoor zorgt dat het vuur onrustig is en ook dat er veel fijnstof mee komt.

Als de kachel gedooft moet worden of u heeft het even warm genoeg dan zal de pelletkachel al zijn ventilatoren vol uit laten draaien en zorgt deze dat de gehele branderbak leeg geblazen wordt op de aangekoekte delen na..

Pelletkachel systeem nummer twee

 

De pellets worden dmv een bodemvoeder in de stookkamer gedrukt, hierdoor wordt de brandstof  eerst voorverwarmd en komt deze langzaam naar boven, het grote voordeel is dat u hiermee de co waarde en de fijnstof waarde al flink laat dalen.
Doordat verse pellets eventuele asresten over de rand drukt is reinigen niet wekelijks nodig zoals de traditionele pelletkachel dit moet doen.

Ook is doordat zij de asresten niet weg hoeft te blazen een vele malen rustiger vuur geven en is de uitstoot tot wel 57% lager in de Dielle pelletkachel.
Dielle is het enige merk dat dit systeem heeft en heeft deze dan ook gepatenteerd.

Mocht de kachel moeten doven dan zal de pelletkachel stoppen met het toevoeren van pellets en de rookgassnelheid verminderen waardoor het as op het vuur gaat liggen.. ze bewaart het vuur dus voor u tot wel 4 uur lang.
Een herstart is dus nooit zo lang als bij de traditionele pelletkachel en er komt ook vele malen minder fijnstof vrij omdat het vuur direct weer op temperatuur is.
Ook heeft dit systeem te alle tijden een prachtig hoog vuur zelfs in de laagste stand van branden.

wat is een pelletkachel

Regelgeving voor een pelletkachel

 

Let er goed op dat een pelletkachel ten alle tijden het rookkanaal naar de nok van de woning moet hebben! een uitmonding op straatniveau is stomweg verboden omdat u aanpassingen moet maken in de software en nooit de uitstoot kunt halen die voorgeschreven staat vanuit de keuring.

Ook zal uw gevel zwart kleuren of zullen de buren de rook en stof via roosters naar binnen krijgen.
Op het moment dat u een volledig rookkanaal heeft hoeft u de software niet aan te passen en zal de rookgasmotor ook niet al het rendement en onverbrande delen naar buiten slingeren.

 

Print Friendly, PDF & Email